KAYSERİ
6 bin yıllık tarihi geçmişi ile birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kayseri Dünyanın en eski şehirleri arasında yer almaktadır. Tarihin her döneminde önemini koruyarak bu günlere gelen şehir İç Anadolu’nun en gelişmiş kentleri arasındadır. Hanlar medreseler, kiliseler, camiler, kervansaraylar, müze ve kale gibi tarihi ve kültürel değerlerin yanında Kapuzbaşı, Sultan Sazlığı, Koramaz Vadisi gibi tabi güzellikleri ile ön plana çıkan Kayseri; pastırma, sucuk, mantı başta olmak üzere mahalli lezzetleri ile ünü dünyaya nam salmıştır. Sanayi, Ticaret şehri olan Kayseri hem kış hem de yaz turizmine katkı sağlayan potansiyelleri ile bir turizm şehrine dönüşmüştür. Erciyes Dağı’nın Kayseri şehir merkezine 20 dakikalık mesafede bulunması kış tatilinin yanı sıra kültür turu yapmak isteyenlere de avantaj sağlıyor. Erciyes’te kayak sonrasında gezilebilecek rotalar ise şöyle;
TARİHİ KAYSERİ KALESİ
Şehir merkezinde bulunan Kayseri Kalesi tarihi yapılar arasında en görkemli olanıdır. Tarihi milattan önce 3’üncü yüzyılda kadar giden kaleyi Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı dönemlerinde kullanılmış. Kültür Sanat Merkezi haline dönüştürülen Kayseri Kalesi içerisinde arkeoloji müzesinin yanı sıra kütüphane, konferans salonu, kültür-sanat faaliyetlerinin yapılacağı sosyal alanlar, sanatçılar sokağı, sanat galerileri, açık oturma alanları, kafeler ve seyir alanları bulunmaktadır.
KAPUZBAŞI ŞELALELERİ
Türkiye’nin debisi en yüksek Dünyanın en yüksek ikinci şelalesinin bulunduğu Kapuzbaşı şelaleleri, dağ yamaçlarından fışkıran 7 şelaleden oluşmaktadır. Doğanın Kayseri’ye armağan ettiği eşsiz güzellikler Yahyalı İlçesi’nde bulunmaktadır. Şelaleler, Aladağ’ın zirvelerinde bulunan kar ve buzul suları ile beslenir. Yaz, kış aylarında devamlı surette akan Kapuzbaşı Şelaleleri, huzur veren dinlendirici sesi eşliğinde güzel bir gün geçirmek için mükemmel bir ortam oluşturuyor. Kayseri’deki en popüler treking parkuru üzerindeki şelaleler benzersiz manzalar eşliğinde bir yürüyüş deneyimi sunuyor. Bölgede Kapuzbaşı Şelaleleri dışında Yeşilköy ve Derebağ Şelaleleri de bulunmaktadır.
TALAS VE YER ALTI ŞEHRİ
Erciyes Dağı’nın eteklerindeki Talas, Kayseri’de tarihi dokusunun korunduğu nadir ve eşsiz yerlerden biri. Tarih kokan sokakları, taş binaları, eski evleri, cami ve kilisesiyle mutlaka gezilip görüşmesi geren bir değer. 1300 yıllık Bizans Dönemine ait olunduğu tahmin edilen yer altı şehri ve sarnıcı Talas’ta bulunmaktadır. Burası bölgedeki tek sarnıçlı yer altı şehri özelliğini de taşımaktadır.
SULTAN SAZLIĞI KUŞ CENNETİ
Sultan Sazlığı Milli Parkı, Erciyes Dağı‘nın güneybatısında bulunmaktadır. Tatlı su ve tuzlu su ekosistemlerini bir arada bulunduran ve Afrika ile Avrupa arasındaki iki ana kuş göçü yolunun kesişim noktasındadır. Kayseri'nin Develi, Yeşilhisar ve Yahyalı ilçeleri arasında kalan Sultan Sazlığı, Türkiye'nin en önemli kuş cennetlerinden biri olmakla birlikte, 301 çeşit kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Anadolu’nun en değerli bölgelerinden biri olan Sultan Sazlığı İsmini, IV. Murat’ın 1636’da Revan Seferi’ne çıkarken burada konaklamasıyla almıştır. Zengin bir bitki örtüsüyle kaplı Milli park içerisindeki doğa harikası fotoğrafçılar tarafından yoğun rağbet görüyor.
KÜLTEPE ( KARUM-KANİŞ)
Kayseri tarihini 6000 yıl önceye dayandıran belgelerin gün ışığına çıkarıldığı Kültepe, şehir merkezine 24 km uzaklıkta bulunmaktadır. Anadolu’nun en eski uluslararası ticaret merkezi olan Kültepe, Anadolu’daki ilk yazılı kaynakların bulunması ve Asur kolonilerinin tarihi aydınlatan pek çok yazılı belgenin gün ışığına çıkması açısından son derece önemlidir. Hititlerin Anadolu’da kurduğu ilk kentin kalıntısı olan höyük ve onu saran Karum’dan oluşan Kültepe Ören Yeri’nde yönetim binalarının, dini yapıların, ev, dükkân ve atölyelerin kalıntıları görülmektedir. UNESCO Dünya Kültür Mirası adayı Kültepe Ören Yeri, büyük ticaret kolonileri kurmuş Asurlular tarafından Karum adıyla anılıyordu. Kültepe Anadolu’daki ilk yazılı kaynakların bulunması ve Asur kolonilerinin tarihini aydınlatan pek çok yazılı belgenin çıkması açısından son derece değere sahiptir.
SOĞANLI VADİSİ VE KAYA KİLİSELERİ
Kayseri turizm zenginliği içerisinde yer alan tarihi mekânlardan biri olan Soğanlı Vadisi, ilginç coğrafi yapısının yanı sıra, çok eski bir yerleşim alanı olarak Roma devrinden kalan kiliseleri ile ünlüdür. Kayseri il sınırları içerisinde Yeşilhisar ilçesinde bulunan Soğanlı. 10 ve 12. yüzyıllara ait olan kaya kiliseleri üzerinde yer alan freskler dikkat çekmektedir. Bu kiliselerin en ünlüleri; Aziz Barbara (Tahtalı), Karabaş, Kubbeli ve Yılanlı kiliseleridir. Ayrıca vadi içinde kayaya oyulmuş birçok kilise, manastır, mağaralar ve barınaklar bulunmaktadır. Hem doğa sporları sevenler için en keyifli aktivitelere hem de şehrin gürültüsünden, yoruculuğundan kaçmak isteyenler için huzurlu anlar vaat etmektedir.
TARİHİ KAPALI ÇARŞI
Osmanlı döneminde yapılan kapalı çarşılar arasında İstanbul’dakinden sonra en büyük kapalı çarşı Kayseri’de 12. yüzyılda yapılmıştır. Geçirdiği yangınlar sonucu sürekli yenilenen Kapalı Çarşı, mimarisi, yöresel ürünleri ve nostaljik yapısıyla her dönem ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. 18 giriş kapısı ve 16 sokağı bulunan Kayseri Kapalı Çarşı, Merkez Kapalı Çarşı, Vezirhan, Gönhan ve Bedesten'den oluşmaktadır.
KAYSERİ MAHALLESİ
Kayseri kültürünü en iyi şekilde yansıtan tarihi Kayseri evlerinin bulunduğu Kayseri Mahallesi, bakkalın, berberin, fırının, aktarın ve diğer esnaf grubunun yeniden canlandırıldığı ve eski Kayseri adetlerinin görülebileceği mekânlardan oluşmaktadır. Mahallede yer alan konaklarda Kayseri musikileri, Kayseri yemekleri, sanat eserleri ve gelenekleri yaşatılmaktadır.
SELÇUKLU UYGARLIĞI MÜZESİ
Anadolu’nun ilk Türk tıp merkezlerinden Gevher Nesibe Hatun Medresesi Selçuklu hükümdarlarından II. Kılıçarslan’ın kızı, Gevher Nesibe Sultan’ın vasiyeti üzerine, kardeşi I. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından 1205-1206 yıllarında yaptırılmış. Mederese günümüzde Selçuklu Uygarlığı Müzesi olarak kullanılıyor. Anadolu’daki Türk tarihinin başlangıcından Selçuklu’nun yıkılışına kadarki dönem teknoloji kullanılarak interaktif olarak anlatılıyor. Selçuklu mimarisi, sanatı, bilimi, giysileri ile ilgili bilgiler sunuluyor. Çifte Medrese olarak da adlandırılan yer 800 yıl önce şifa arayanların uğrak yeriymiş. Akıl hastalarının su ve müzikle tedavi edildiği Şifahiye ile ilgili bölümde ise o dönemde hastalıklar ve uygulanan tedavi yöntemleri ve aletleri ile ilgili bilgiler aktarılıyor.
GESİ BAĞLARI VE GÜVERCİNLİKLER
Anadolu'nun çeşitli yerlerinde eski dönemlerde bağ ve bahçelerde kullanılmak üzere gübre gereksinimi için yabani güvercinlerin belli bir sisteme göre yetiştirildikleri bilinmektedir. Gesi Bağları'nda ki güvercinlikler 'kule tipi' olarak adlandırabileceğimiz biçimde taştan örülerek yapılmışlardır. Bu tip güvercinliklere ülkemizde yalnız Gesi Bağları'nda rastlanmaktadır. Gesi Bağları güvercinliklerinde bulunan yeraltı odası tamamen ülkemize özgü olup, yurt dışındaki benzerlerinden önemli bir ayrım noktası oluşturmaktadır.